Kaçırılan dönem
Kaçırılan bir adet, gebeliğin en erken semptomlarından biridir (ve belki de en klasik olanıdır). Ancak, adet döneminin kaçırılması, özellikle adet döngünüz düzensiz olma eğilimindeyse, mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez.
Hamilelik dışında adet döneminin gecikmesine veya atlanmasına neden olabilecek pek çok sağlık durumu vardır.
Kusma
Kusma, çoğunlukla ilk dört ay içinde ortaya çıkan yaygın bir belirti olan "sabah bulantısı" teriminin bir bileşenidir. Sabah bulantısı, genellikle hamile olduğunuzun ilk işaretidir. Ana nedeni hamileliğin erken döneminde artan hormonlardır.
Baş ağrısı
Erken gebelikte baş ağrısı yaygındır. Çoğunlukla değişen hormon değerleri ve artan kan hacminden kaynaklanır. Baş ağrılarınız geçmezse veya özellikle ağrılıysa doktorunuzla iletişime geçin.
Hafif kanama
Bazen hamileliğin erken döneminde hafif kanama yaşanabilir. Bu kanama çoğunlukla implantasyonun sonucudur. İmplantasyon çoğunlukla döllenmeden bir ila iki hafta sonra gerçekleşir.
Erken gebelikte gerçekleşen kanama, enfeksiyon veya tahriş gibi oldukça küçük durumlardan da kaynaklanabilir. İkincisi genellikle rahim ağzının yüzeyini etkiler (hamilelik sırasında çok hassastır).
Kanama ayrıca bazen düşük, ektopik gebelik veya plasenta previa gibi çetin bir gebelik komplikasyonuna işaret edebilir. Endişeniz varsa daima doktorunuzla iletişime geçin.
Kilo alma
Hamileliğinizin ilk birkaç ayında 1 ila 4 kilo almayı bekleyebilirsiniz. Kilo alımı, ikinci üç aylık döneminizin başlangıcına doğru daha belirgin hale gelir.
Gebeliğe bağlı hipertansiyon
Yüksek tansiyon veya hipertansiyon bazen hamilelik sırasında gelişir. Aşağıdakiler dahil bir dizi faktör riskinizi artırabilir:
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Sigara içmek
- Ailede gebeliğe bağlı hipertansiyon geçmişine sahip olmak veya geçmişte hipertansiyonunuz olması
- Göğüste ağrılı yanma hissi
Hamilelik sırasında salınan hormonlar bazen mideniz ve yemek borusu arasındaki valfi gevşetebilir. Mide asidi sızarsa, mide ekşimesine sebep olabilir.
Kabızlık
Erken gebelikte hormon değişiklikleri sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Neticede, kabız olabilirsiniz.
Kramplar
Rahminizdeki kaslar gerilmeye ve genişlemeye başladığında, adet kramplarına benzeyen bir çekme hissi hissedebilirsiniz. Kramplarınızın yanında lekelenme veya kanama meydana gelirse, düşük veya ektopik hamilelik sinyali verebilir.
Sırt ağrısı
Erken gebelikte bel ağrısının en büyük nedeni kaslardaki hormonlar ve stresdir. Daha sonra, artan kilonuz ve kaymış ağırlık merkeziniz sırt ağrınızı artırabilir. Tüm hamile kadınların yaklaşık yarısı hamilelikleri sırasında sırt ağrısı bildirir.
Anemi
Hamile kadınlar, baş dönmesi ve baş dönmesi gibi semptomlara neden olan yüksek anemi riskine sahiptir.
Bu durum erken doğuma ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Doğum öncesi bakım çoğunlukla kansızlık taramasını içerir.
Depresyon
Tüm hamile kadınların yüzde 14 ila 23'ü hamilelikleri sırasında depresyon geliştirir. Yaşadığınız bir hayli hormon ve duygusal değişiklik, katkıda bulunan nedenler olabilir.
Kendinizi her zamanki gibi hissetmiyorsanız doktorunuza söylediğinizden emin olun.
Uykusuzluk hastalığı
Uykusuzluk, erken gebeliğin başka bir yaygın semptomudur. Stres, fiziksel rahatsızlık ve hormonal değişiklikler katkıda bulunan nedenler olabilir. Dengeli beslenme, iyi uyku alışkanlıkları ve yoga esnemeleri, iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.
Göğüs değişiklikleri
Göğüs değişiklikleri, gebeliğin ilk göze çarpan belirtilerinden biridir. Pozitif bir test için yeterince ilerlemeden bile, göğüsleriniz hassas, şiş ve genellikle ağır veya dolu hissetmeye başlayabilir. Meme uçlarınız da büyüyebilir ve daha hassas hale gelebilir ve areola kararabilir.
Akne
Artan androjen hormonları nedeniyle, birçok kadın hamileliğin erken döneminde sivilce yaşar. Bu hormonlar cildinizi daha yağlı hale getirerek gözenekleri tıkayabilir. Gebelik aknesi genellikle geçicidir ve bebek doğduktan sonra düzelir.
Kalça ağrısı
Kalça ağrısı hamilelik sırasında yaygındır ve hamileliğin sonlarında artma eğilimindedir. Aşağıdakiler dahil çeşitli nedenleri olabilir:
- Bağlarınız üzerindeki baskı
- Siyatik
- Duruşunuzdaki değişiklikler
- Daha ağır bir rahim
- İshal
İshal ve diğer sindirim güçlükleri hamilelik sırasında sıklıkla ortaya çıkar. Hormon değişiklikleri, farklı bir diyet ve ilave stres olası açıklamalardır. İshal birkaç günden fazla sürerse, susuz kalmadığınızdan emin olmak için doktorunuza başvurun.
Stres ve hamilelik
Hamilelik genellikle mutlu bir dönem olsa da bir stres kaynağı da olabilir. Yeni bir bebek, vücudunuzda, kişisel ilişkilerinizde ve hatta mali durumunuzda büyük değişiklikler anlamına gelir. Kendinizi bunalmış hissetmeye başlarsanız doktorunuzdan yardım istemekten çekinmeyin.